O MENI IN PLANTELISH

Sem ženska, slikarka in iskalka avtentičnosti ter avtonomije. Hvaležna sem, da sem odkrila svoje poslanstvo – v sliko preobražati vaše sanje, ideje in podobe, ki si zaslužijo biti večne. Vendar je bila pot do tu zelo trnova. Zdi se, da je mala Maruška imela odgovore na dlani. Rada je ustvarjala, predvsem risala. Moja mati še sedaj rada pripoveduje zgodbo o tem, kako so v vasi občudovali moje risbe. Otrok pa je zrasel v punco, punca v žensko. Otroško navdušenje se je razblinilo, zgodilo se je življenje. Vedno sem rada pomagala ljudem, naravi, ju povezovala, vendar me je pot vodila v stranpoti. Tudi čopič sem odložila za dvajset let. Ker sem iskala svoje mesto pod soncem in ker sem se spopadala z različnimi boleznimi, me je zanimala duševnost, psihologija, filozofija ter umetnost.

Sledila sem klicu in zaključila študij primerjalne književnosti, kasneje tudi letnik propedevtike. Zaposlitve na tem področju nisem našla, zato sem opravljala različna administrativna dela, ki pa so mi bila naporna in omejujoča. Različne izdelke, od naravne kozmetike, sveč do pletenin pa sem ustvarjala le zase in za bližnje. Spogledovala sem se s podjetništvom, vendar nisem verjela, da lahko hobi preraste v posel. Tako so minevala leta, dokler se tudi to ni dokončno sesulo. S partnerjem, s katerim sva bila skupaj vrsto let, sva se razšla. Ostala sem brez strehe nad glavo in brez jasne vizije, kdo sem in kam grem. Bil pa je to izziv, da se znova in še bolj pokončno postavim na noge in točno to sem storila. Sledilo je globoko preizpraševanje o lastnem bistvu in smislu in o tem, kaj je resnično samo moje in kaj izvirnega lahko ponudim svetu. Ker sem vedno rada pomagala sočloveku, sem opravila izobraževanje za socialno oskrbovanko in se kljub manjši plači, zaposlila kot osebna asistentka invalidni osebi. To delo me je izpolnjevalo, vendar sem čutila, da lahko ponudim še več. Tako se je nekega večera zgodilo.

ZGODBA O NASTANKU PLANTELISH

Ker sem strastna ljubiteljica sobnih rastlin, t.i. ‘plantlady’, sem si na Facebook straneh ogledovala le-te. In tam je bila slika meni ljube rastline – kaladija. Posebna rastlina. Prelepa. Klicala me je. Naslikala sem jo in objavila. Odziv ljudi je bil enkraten, saj sem poleg všečkov in komentarjev celo dobila naročila za slike. In tako se je začelo. Slikala sem portrete rastlin, kmalu še hišnih ljubljenčkov in mnogo drugih motivov. Sledila sem povpraševanju in sem sprejela vse izzive. Rišem tudi designe za tattooje po meri in ogromno drugih motivov, ki pa so vsi prepleteni z rastlinami. Učila sem se, se izboljševala in naročila so rasla. Razvil se je Plantelish. Tako se je čopič vrnil v mojo dlan in ne bom ga več odložila. Živim polno in radostno življenje kot umetnica in podjetnica. Svoje slike in tudi izdelke prodajam ljudem iz vsega sveta, jih pa najdete tudi v slovenskih in ameriških trgovinah. Ilustrirala sem tudi knjigo za otroke. S partnerjem uživava sedanjost in se veseliva prihodnosti. Imava britanskega mačka Baulija, ki pa je že postal maskota mojega malega podjetja.

Hvaležna sem, da sem odkrila svoje poslanstvo – v sliko preobražati vaše sanje, ideje in podobe, ki si zaslužijo biti večne. Maham vam s čopičev v roki, Maruša.

PLANTELISH V MEDIJIH

O Plantelish so pisali različni mediji. Vabljeni k branju.

INTERVJU ZA REVIJO JANA

Umetnica, ki z užitkom hodi po robu

ČLANEK ZA REVIJO SCENA

Tako samoumevne so nam te rastline, skozi umetniško izražanje pa se jih začuti drugače.

ČLANEK ZA AMERIŠKI MAGAZIN CANVASREBEL

It was something new! Innovative. Not many people in the world paint houseplants and related motifs!!!

ČLANEK NA BLOGU CVETLIČNO OBARVANA

Plantelish je prepojen z ljubeznijo do zelenega, narave, sobnih rastlin in nje kultivacije na spoštljiv način. Pri delu se trudi biti ekološka in racionalna.

PROJEKTI IN SODELOVANJA

Sodelujem tudi z drugimi podjetniki in umetniki.  V sodelovanju s Popikoki smo ustvarili edinstveno torbo z motivom trendi Monstere Deliciose. Ilustriram tudi knjige. Kmalu izzide otroška knjiga slovenske avtorice. Izšla pa je že knjiga N. Rebec Lukšič, katere naslovnico krasi moja ilustracija. Svoje slike prodajam po celem svetu, predvsem v Združene države Amerike, Kanado, Avstralijo in Združeno Kraljestvo. Moja dela lahko najdete tudi v nekaterih slovenskih in ameriških trgovinah.

Veselim se vašega povpraševanja in morebitnega sodelovanja.

TORBA V SODELOVANJU S PODJETJEM POPIKOKI

V sodelovanju s Popikoki smo ustvarili edinstveno torbo z motivom trendi Monstere Deliciose.

NASLOVNICA KNJIGE

Izšla pa je že knjiga N. Rebec Lukšič, katere naslovnico krasi moja ilustracija. 

ODKUP LICENCE S STRANI PARK PLACE PLANTS

Odkup licence za reprodukcijo mojih ilustracij v ameriškem podjetju PARK PLACE PLANTS.